در مفاهیم دینی دو واژه متضاد داریم با عنوانهای حبط و تکفیر که یکی را نابود کننده خوبیها و دیگری را نابود کننده بدیها نامیده اند. حبط و تکفیر دو واژه متضادی هستند که می توان مفهوم آنها را از آیات و روایات برداشت کرد. حبط یعنی اینکه بعضى از گناهان سبب نابود شدن اعمال خوب می شود و در مقابل تکفیر یعنی بعضی از اعمال پسندیده باعث بخشوده شدن همه یا بعضى از گناهان مىشود.
دلایل حبط
1.. کفر و عناد با حق، اعمال خوب کافر براى وى در دنیا و آخرت عامل سعادت نمىگردد و این اعمال نابود مىشوند.قرآن کریم می فرماید:
کسانى که زندگى دنیا و زیور آن را مراد خود قرار دهند، [جزاى] کارهایشان را در اینجا بهطور کامل به آنان مىدهیم و به آنان در اینجا کم داده نخواهد شد. اینان کسانى هستند که در آخرت جز آتش برایشان نخواهد بود و آنچه در دنیا کردهاند به هدر رفته و آنچه انجام مىدادهاند، باطل گردیده است.(1)
2.. ارتداد، هر کس که مدتى مؤمن بوده و عمل صالح انجام داده است، با مرتد شدن یعنی انکار خدا و آنچه که به انکار خدا بر می گردد؛ مانند انکار آخرت یا انکار رسول خدا (ص)، تمام اعمال صالح قبلی خود را از ارزش میاندازد. چنینکسى اگر قبل از توبه بمیرد، جز کفر و ارتدادش چیزى براى عرضه در آخرت ندارد.(2)
3.. رعایت نکردن حرمت رسول خدا، احترام رسول خدا واجب است و رعایت نکردن آن موجب حبط اعمال مىگردد. قرآن کریم می فرماید:
اى مؤمنان، صدایتان را بلندتر از صداى پیامبر مکنید و آنچنان که بعضى از شما با بعضى دیگر بلند سخن مىگوید، با او به صداى بلند سخن مگویید، مبادا بىآنکه بدانید کردههایتان تباه شود.(3)
4.. منت و آزار پس از صدقه، این کار نیز سبب حبط صدقه مىگردد. قرآن کریم می فرماید:
اى کسانى که ایمان آوردهاید، صدقههاى خود را با منت و آزار، باطل مکنید.(4)
دلایل تکفیر
1.. توبه، توبه از کفر و ایمانآوردن سبب مىشود که همه گناهان قبلی پوشیده و محو گردد، بلکه اگر شخص صادقانه توبه کند و ایمان آورد و علاوه بر آن به مقتضاى ایمانش عملکند (توبه نصوح)، در اثر این توبه و ایمان کامل، اعمال زمان کفر او که باطلبودند، به حسنات تبدیل مىگردد.(5) قرآن کریم می فرماید:
اگر کسانى که توبه کنند، ایمان آورند و کار شایسته انجام دهند، خداوند بدیهایشان را به نیکیها تبدیل مىکند.(6)
2.. اجتناب از گناهان بزرگ (کبائر)، اگر کسى خود را از ارتکاب گناهان بزرگ بازدارد و سعى داشته باشد لغزشهایى که از او سر زده، تکرار نشود، خداوند بهخاطر خوددارى و تقواى او لغزشهایش را مىآمرزد. قرآن کریم می فرماید:
اگر از گناهان بزرگى که از آن نهى شدهاید، دورى گزینید، گناهان کوچک و لغزشهاى شما را مىپوشانیم.(7)
3.. کارهاى نیک، قرآن کریم می فرماید:
همانا نیکىها بدیها را از بین مىبرند.(8)
1. هود( 11)، آیه 15.
2. بقره( 2)، آیه 217.
3. حجرات( 49)، آیه 2.
4. بقره( 2)، آیه 264.
5. المیزان، ج 2، ص 119.
6. فرقان( 25)، آیه 71.
7. نساء( 4)، آیه 31.
8. هود( 11)، آیه 114.